Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Caner Ilgaroğlu’nun “Kozmik Dengeden Psiko-Sosyal Dengeye: Farabi Felsefesinde Değer Kurucu ve Koruyucu Bir Unsur Olarak Adalet Kavramının İzdüşümü” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK “2219 Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu” programı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Program kapsamında Doç. Dr. Ilgaroğlu, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan SOAS Londra Üniversitesi Felsefe ve Din Bilimleri Enstitüsünde araştırmalar yapacak.
Ege Üniversitesi Birgivi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammet Hanefi Palabıyık ve Doç. Dr. Muhammet Caner Ilgaroğlu, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak’ı makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgi verdi. Rektör Prof. Dr. Budak, Doç. Dr. Ilgaroğlu’nu tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi.
Araştırma projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ilgaroğlu, “Farabi’nin, 10. yüzyılda kozmik bir çerçeveden yola çıkarak insanın ontolojik, psikolojik ve sosyal varlığı bağlamında adalet kavramına yüklediği özgün anlamları, insanla evren arasında kurduğu epistemolojik ve aksiyolojik bağlamlarla teorize etmiş olması kayda değer entelektüel bir başarıdır. Farabi’nin metafiziğine mündemiç olan ahlak ve siyaset felsefesi incelendiğinde insanın kozmik düzenle ontolojik bağının niteliği, bireysel, toplumsal değer dünyasının kuruluş biçimi ve ahlakın kaynağı soruna dair tutarlı açıklamalar olduğu görülecektir. Bu araştırma Farabi’nin felsefe sistemini derinlemesine incelemek suretiyle onun adalet kavramına yüklediği çok boyutlu anlam dünyasının izdüşümlerini ortaya çıkarmayı ve böylece insanın bireysel ve toplumsal değer dünyasının inşasında adaletin değer kurucu ve koruyucu rolünü açıklamayı hedeflemektedir” dedi.
“Batı dünyasında Farabi yorumları araştırılacak”
Doç. Dr. Ilgaroğlu, “Çalışmada nitel araştırma yöntemleri uygulanacak, veri toplama, saha araştırması ve analiz süreçleri takip edilerek günümüzde Batı dünyasında konumuz bağlamında yapılan Farabi yorumlarının güçlü ve zayıf yanları tespit edilerek Doğu-İslam dünyasındaki yaklaşımlarla mukayeseler yapılacak” dedi. Projenin bir yıl içerisinde tamamlanması ve sonrasında nitelikli akademik yayınlara dönüştürülmesini hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Ilgaroğlu, “Farabi’nin klasik eseri ‘el-Medinetü’l- Fâzıla’yı ‘İdeal Devlet’ başlığıyla Türkçe’ye tercüme ettim ve eser 2023 yılı başında Divân yayınları tarafından yayımlandı. Bu projenin, söz konusu tercümesi ile derinlik kazanan Farabi çalışmalarına ve adalet duygusunu merkeze alan ahlak ve duygu felsefesi çalışmalarına yeni ve özgün bir bakış açısı kazandıracağını düşünüyorum” dedi.
Bu projeyle Farabi’nin adalet anlayışının günümüzde gittikçe gelişen duygu ve sezgi merkezli ahlak felsefesi yorumlarına esas teşkil edecek niteliğinin ortaya konulmasının hedeflendiğini belirten Doç. Dr. Ilgaroğlu, yine Farabi felsefesinin Batı düşüncesini derinden etkileyen orijinal ve evrensel bir düşünce olduğu gerçeğinin de bu proje sayesinde gün yüzüne çıkacağını söyledi.
“Avrupa’da bu alandaki tek yükseköğrenim kurumu”
Avrupa’da alanında uzman bir okulda araştırma yürüteceğini söyleyen Doç. Dr. Ilgaroğlu, “1916 yılında Doğu Çalışmaları Okulu olarak kurulmuş olan SOAS, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan ve adından da anlaşılacağı üzere varlığını Afrika, Asya ve Ortadoğu’daki düşünce geleneklerini, dilleri, kültürleri ve toplumları incelemeye adamış çok önemli bir üniversitedir. Avrupa’da bu akademik uzmanlığa sahip tek yükseköğrenim kurumudur. Bugün SOAS’ta düşünce ve dil araştırmalarından, siyaset ve sosyal bilimlere kadar Asya, Afrika ve Orta Doğu’ya ilişkin çok çeşitli konular incelenmektedir. İlk kez 1973’te açılan SOAS Kütüphanesi şu an bir buçuk milyondan fazla basılı kaynağı barındırmakla birlikte elektronik veri tabanlarının tümüne sahiptir. Araştırma projemin danışmanlığını üstlenen Profesör Ayman Shihadeh, bu kurumun felsefe ve din bilimleri bölümünün başında yer alan uluslararası bir İslam felsefesi uzmanıdır. Profesör Ayman’ın danışmanlığı ve kurumun zengin akademik insan ve bilgi kaynağı ile başarılı bir araştırma ve Farabi felsefesinin Batıda nasıl yorumlandığına dair objektif bir değerlendirme ortaya çıkacaktır” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025SPOR
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025GÜNDEM
07 Ocak 2025